Ajankohtaista Pyhiinvaelluksista
Pyhiinvaeltajan messu, Fioretto Ensemble ja Vokaaliyhtye Lumous
PyhiinvaellusTampere ja keskiaikamusiikin yhtyeet Fioretto Ensemble ja Vokaaliyhtye Lumous kutsuvat aikamme pyhiinvaeltajia ja vanhan musiikin ystäviä 1400-luvun pyhiinvaeltajien seuraan Aleksanterin kirkkoon sunnuntaina 5.5. klo 18. Silloin kirkossa kaikuvat keskiaikaiset pyhiinvaeltajien laulut osana iltamessua.
PyhiinvaellusTampere ja keskiaikamusiikin yhtyeet Fioretto Ensemble ja Vokaaliyhtye Lumous kutsuvat aikamme pyhiinvaeltajia ja vanhan musiikin ystäviä 1400-luvun pyhiinvaeltajien seuraan Aleksanterin kirkkoon sunnuntaina 5.5. klo 18. Silloin kirkossa kaikuvat keskiaikaiset pyhiinvaeltajien laulut osana iltamessua.
Palveluksen musiikki on peräisin Pyhän Jaakon vaelluksen varrelle sijoittuvasta katalonialaisesta Montserratin luostarista. Luostarin suurin aarre on Llibre Vermell -käsikirjoitus (Punainen kirja; nimi tulee käsikirjoituksen punaisista samettikansista), johon 1300-luvun lopulla koottiin lauluja erityisesti pyhiinveltajien käyttöön. Kuuluisin niistä on ehkä Kuoleman tanssi; olihan aikakausi myös ruttoepidemioiden aikaa, jolloin elämän hauraus tuli hyvin selväksi.
Vokaaliyhtye Lumouksessa laulavat sopraanot Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila sekä kontra-altto Elina Aho-Kuusama, Fiorettossa musisoivat Janek Öller, nokkahuilut ja säkkipillit sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet. Molempia yhtyeitä johtaa laulaja-harpisti ja vanhan musiikin spesialisti Debra Gomez-Tapio.
Lumouksen, Fioretton ja Debran esittelyt:
Vokaaliyhtye Lumous on pirkanmaalainen, vanhaan vokaalimusiikkiin erikoistunut viiden laulajan kokoonpano. Yhtyeen jäsenet ovat musiikin ammattilaisia, joita yhdistää rakkaus vanhaan musiikkiin keskiajalta barokkiin, sekä voimakas motivaatio tuottaa kuulijoille mieleen jääviä konserttielämyksiä. Yhtyeen taiteellisena johtajana toimii newyorkilaissyntyinen muusikko ja yhtyejohtaja Debra Gomez-Tapio. Lumous rakentaa konserteistaan tarinallisia. Niissä on mm. seurattu historian voimanaisten kohtaloita, kuljettu pyhiinvaeltajien mukana pitkin Eurooppaa, hiljennytty luostareiden musiikkiaarteiden äärelle ja seurattu renessanssimadrigaalien muuntautumista luterilaisen kirkon virsiksi. Yhtyeessä laulavat sopraanot Debra Gomez-Tapio, Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, kontra-altto Elina Aho-Kuusama sekä baritoni Lauri Solin. Lisätietoja www.lumousensemble.com.
Debra Gomez-Tapio on newyorkilaissyntyinen, Suomessa asuva muusikko ja pedagogi. Master of Fine Arts –tutkinnon hän suoritti Sarah Lawrence Collegessa New Yorkissa ja opiskeli sitten Fullbright-stipendiaattina vanhan musiikin Mekassa Schola Cantorumissa Sveitsin Baselissa. Hänen opettajiaan ovat olleet sellaiset alan gurut kuin René Jakobs, Rosmarie Hofmann ja Laura Sarti.
Gomez-Tapio on laulaja ja suosittu laulupedagogi sekä kuoro- ja yhtyejohtaja. Hänen erityisalaansa ovat keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikki. Keski-Euroopan vuosinaan hän esiintyi useitten keskieurooppalaisten vanhan musiikin yhtyeitten kanssa (Ricercare, Ferrara Ensemble, Sequentia ym.). Levytyksiä arvostetuille levymerkeille (mm. Deutsche Harmonia Mundi) on toista kymmentä. Tuorein levy, Une Vie de Femme, ilmestyi 2012. Nykyisin taiteilija asuu Valkeakoskella, opettaa Tampereen yliopistossa, pitää mestarikursseja ja johtaa vanhan musiikin yhtyeitä ja kuoroja. Gomez-Tapio on työskennellyt myös mm. Radion Kamarikuoron ja Kauniaisten Madrigaalikuoron kanssa. Hän on tamperelaisen Händel-oratoriokuoron johtaja ja Tampereen Filharmonisen kuoron äänikouluttaja.
Fioretto Ensemble on keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikkia sekä tanssia esittävä ammattilaiskokoonpano, joka perustettiin vuonna 1997. Sen ytimen muodostaa muusikkoryhmä Debra Gomez-Tapio, harput ja laulu, Janek Öller, nokkahuilut ja säkkipillit, Ilpo Laspas, urut ja cembalo sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet. Kulloisenkin ohjelmiston vaatimusten mukaan mukana voi olla myös muita muusikoita. Yhteistyötä Vokaaliyhtye Lumouksen kanssa Fioretto on tehnyt vuodesta 2009. Lisätietoja www.fioretto.fi.
Kaikilla vuoden 2019 aikana lyhyille tai pitkille pyhiinvaelluksille lähteville on mahdollisuus saada vaelluksilleen siunaus.
